KoffiePraat

30 november 2018

Deze vraag houdt de wetenschap al langer bezig. Eerdere onderzoeken hebben een mogelijk verband met leeftijd of geslacht aangehaald. Wetenschappers wilden nu nagaan of er zoiets bestaat als een genetische voorkeur. Behalve cafeïne onderzochten de wetenschappers daarom ook hoe verschillende mensen bitterheid ervaren.

“Als je erg gevoelig bent voor een bittere smaak, dan zal je eerder een theedrinker zijn”

De studie maakte onder meer gebruik van data uit de UK Biobank, een project waaraan duizenden Britten tussen 37 en 73 jaar deelnamen. Gedurende enkele jaren verzamelden wetenschappers zo veel mogelijk gegevens over hen. Ook moesten ze antwoorden op hoeveel kopjes van welke drank ze dagelijks consumeerden. Merkwaardig genoeg zijn het juist de mensen die het gevoeligst zijn voor de bittere smaak van koffie die de meeste koffie drinken. Dit duidt erop ‘dat koffiedrinkers een smaak of vermogen ontwikkelen om cafeïne te detecteren’, Marilyn Cornelis, hoogleraar preventieve geneeskunde en coauteur van de studie.

Genetische voorkeur | KoffiePraat | KoffiePartners

‘Alhoewel mensen van nature niet van een bittere smaak houden, kunnen we bitter voedsel wel leren waarderen. Omdat koffiedrinkers in het algemeen de bittere smaak beter kunnen verdragen, zullen ze ook eerder de bittere smaak van andere voedingsmiddelen zoals groene groenten waarderen’, aldus de onderzoeker.

Genetische voorkeur | KoffiePraat | KoffiePartners

Conclusie

‘Genetica is in iets hogere mate verantwoordelijk in de perceptie van bitterheid dan in de perceptie van zoetheid’, zegt Daniel Liang-Dar Hwang. Maar de perceptie van smaken wordt ook beïnvloed door ons gedrag.

Bron: Algemeen Dagblad

De voordelen van thee, ontdekt u in deze blog!  Bij KoffiePartners, zijn wij naast koffie – ook enorme theeliefhebbers! Daarom gingen wij op onderzoek uit naar de geneeskrachtige werking van ons thee assortiment. In deze blog delen wij graag onze bevindingen!

Lees meer

Op 1 juni was de draaidag van onze Limitless Service video. In deze blog nemen we u mee in de making-of en geven we een kijkje achter de schermen.

Lees meer