KoffiePraat

31 juli 2019

De zomervakantie is begonnen, we trekken er massaal op uit. Tapas eten in Spanje, pizza’s in Italië of braadworsten verslinden in Duitsland. Elk land heeft zijn eigen gerechten, maar ook op het gebied van koffie zijn gewoontes te herkennen. Wij lichten in deze blog de koffiegewoontes van vijf populaire vakantiebestemmingen uit. Gaat u met ons mee?

espresso-koffiegewoontes-italie

1. Italië

Een land dat zeker niet in dit rijtje mag ontbreken, is Italië. Voor Italianen is koffie drinken een soort lifestyle. Het gaat om méér dan de koffie alleen. Ook de locatie, het koffiekopje en het opdrinken van koffie spelen bijvoorbeeld een rol. In Italië is espresso de meest gedronken koffie. Als u in Italië un caffè bestelt, krijgt u een espresso geserveerd.

Espresso volgens de Italianen

Er is een heus Nationaal Italiaans instituut dat de kwaliteit van espresso waarborgt. Een espresso wordt gemaakt van 6-7 gram arabica-koffie. In precies 30 seconden moet hier 30 milliliter water met de exacte temperatuur van 88 graden doorheen geperst worden.

Koffiegewoontes in Spanje | Koffie met churro

2. Spanje

In Spanje is café con leche, koffie met warme melk, de meest gedronken koffievariant. Deze koffie is vergelijkbaar met de koffie verkeerd zoals we die in Nederland kennen. Door Spanjaarden zelf wordt deze koffie alleen in de ochtend gedronken, later op de dag gaan ze voor een sterkere kop koffie.

Koffie tijdens de Spaanse lunch

Wanneer iemand na 11 uur in de ochtend een café con leche bestelt, is het direct duidelijk dat het een toerist is. Spanjaarden kiezen vanaf de lunch namelijk voor een café solo (vergelijkbaar met espresso) of cortado (vergelijkbaar met een Nederlands kopje koffie).

koffiegewoontes-frankrijk

3. Frankrijk

Ook bij de Spaanse bovenburen is koffie verkeerd geliefd. De koffiegewoontes van Fransen zijn vooral bijzonder bij het ontbijt. Bij deze maaltijd drinken ze meestal een café au lait in een grote mok. Daarbij eten ze dan een croissant of stokbrood met boter en jam, die ze het liefst in de koffie dopen. Deze koffievariant wordt meestal thuis gedronken. Als de Fransen eenmaal onderweg zijn, gaat de voorkeur uit naar un café (espresso).

Zittend of staand koffie drinken

Wat een kopje koffie kost in een Franse bar, verschilt van de plek waar de koffie wordt gedronken. Aan tafel is een kop koffie duurder dan aan de bar!

Koffiegewoontes

4. Duitsland

Bij onze Oosterburen gaat koffie drinken gepaard met een lekker stuk taart. De combinatie ‘Kaffee und Kuchen’ is daarom vaak terug te zien. Toch verschilt Duitse koffie wel van de Nederlandse. De samenstelling is anders en Duitse koffie is wat sterker.

Inkopen in Nederland

In Duitsland is koffie een stuk duurder dan bij ons, daarom kopen veel Duitsers hun zwarte goud in Nederland. De reden hiervoor is de koffiebelasting die ze moeten betalen, de zogenaamde kaffeesteuer. Dat ze hun koffie over de grens inkopen scheelt aanzienlijk: de prijsverschillen kunnen oplopen tot wel € 4,- per kilopak koffie!

koffiegewoontes-zweden

5. Zweden

In Zweden lassen ze een verplichte koffiepauze in tijdens het werk, genaamd Fika. Halverwege de ochtend en middag genieten de Zweden van een lekkere kop koffie met wat zoets erbij. Het is een moment van rust, waarbij de koffie op een andere plek dan de werkplek wordt opgedronken. Ze geloven er heilig in dat medewerkers hierdoor productiever en creatiever worden.

Gratis refill

Het is in Zweden heel gebruikelijk om een kop koffie nog een keer gratis bij te vullen. Dit noemen ze påtår en geldt voornamelijk voor gewone koffie (dus niet voor cappuccino of espresso).

Oost, west, thuis best?

De een geniet van buitenlandse koffiegewoontes en de ander geeft toch de voorkeur aan het vertrouwde bakkie van thuis. Als het maar koffie is om blij van te worden!

Koffie kopje | Proefplaatsing | KoffiePartners

Ook genieten van écht lekkere koffie op het werk?

We werken samen met bekende partners zoals illy, NESCAFÉ en Redbeans. Er is altijd wel een koffiemerk dat bij uw voorkeuren past! Neem contact met ons op, we maken graag vrijblijvend een offerte op maat.

Ja, ik wil echt lekkere koffie

De verschillende soorten koffiemachines hebben elk hun eigen manier om de lekkerste koffie te bereiden. Deze techniek bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van een kop koffie. Daarom is het goed om te weten wat de werking van verschillende soorten koffiemachines is.

Lees meer

De voordelen van thee, ontdekt u in deze blog!  Bij KoffiePartners, zijn wij naast koffie – ook enorme theeliefhebbers! Daarom gingen wij op onderzoek uit naar de geneeskrachtige werking van ons thee assortiment. In deze blog delen wij graag onze bevindingen!

Lees meer