KoffiePraat

Datum: 9 november 2021
Leestijd: 5 minuten

Column Bart Brouwer

Over een échte jongensdroom verwezenlijken.

Nog maar een paar dagen te gaan en dan is het zo ver, 13 november steek ik samen met een geweldig team de Atlantische Oceaan over op de ‘Janssen de Jong VO65 Ocean Racer’. Spannend maar tegelijkertijd een échte jongensdroom die werkelijkheid wordt! De reis zal ongeveer 2 weken duren. In deze column vertel ik je er meer over.

Nog een dringende vraag aan Bart?

'Bart, ga je mee?'

Wanneer krijg je nou de kans om te zeilen op een échte Ocean Racer?

Als een kans zoals deze zich aandient, hoef je er niet over na te denken. Dan weet je het gewoon! Toen Ivo van der Mark, CEO van de Janssen de Jong Groep (de hoofdsponsor van deze boot), mij uitnodigde en vroeg: ‘Bart, ga je mee?’ was voor mij de keuze snel gemaakt. Dit avontuur wilde ik niet missen. Daarom stap ik 13 november samen met 7 goede zeilvrienden/zakenrelaties op deze carbon raceboot om de Atlantische Oceaan over te steken. Best indrukwekkend, want voor mij is het de eerste keer dat ik: zo ver, zo lang en zo hard de zee ‘over’ ga. Gelukkig is goede vriend én Olympisch zeiler, Pieter-Jan Postma van de partij, dat is toch goed voor de gemoedsrust.

Meer over hoofdsponsor Janssen de Jong
Janssen de Jong VO65 Ocean Racer | KoffiePartners
Bart
Column Bart | KoffiePartners
Janssen de Jong VO65 Ocean Racer | KoffiePartners

Leven als een astronaut op de zee

Hoe ultiem die droom ook mag zijn, het comfort aan boord is dat allerminst.

Wat mij te wachten staat? Twee weken leven op astronautenvoer, een ‘gedeelde’ slaapzak en gebroken nachten van maximaal 4 uur in een hangmat. Tenminste als ik mazzel heb. Want het kan zo maar zijn, dat ik halverwege een kort slaapje plotseling mijn hangmat uit moet voor een overstag manoeuvre. Een cruciale handeling om onze snelheid te behouden. Het gewicht in de boot en van alle zeilers, moet namelijk te allen tijde aan de hoge kant blijven voor maximum speed.

Benieuwd wat ik eet?

Geen weg meer terug

Een gezonde spanning is er wel een beetje.

Zeker wanneer je nadenkt over de risico’s van de reis. De Atlantische Oceaan is écht heel groot, we zeilen bijna 6000 km, 3250 zeemijlen en weet je nooit helemaal zeker hoe het gaat lopen en of de weersverwachtingen meezitten. Eenmaal onderweg is er geen weg meer terug. Een reddingsboot of helikopter kan je niet zomaar even oppikken 2000 mijl van de kust. Daarnaast is deze raceboot ook niet bepaald een ‘relax boot’. Integendeel, alles beukt, kraakt en wordt nat. Zeker ‘s nachts varen is spannend. Daarom is goed vasthouden en aanlijnen met veel wind en hoge golven noodzaak.

Volg de Janssen de Jong VO65 Ocean Racer

Vol gas over de Atlantische Oceaan op een van de snelste zeiljachten ter wereld.

13 november vertrekken we en wij verwachten ergens rond 25 november op Curaçao aan te komen, tenminste als de windgoden ons goed gezind zijn. Het record staat op 9,5 dagen. Dat hoeven we niet te halen, maar zou wel leuk zijn. Vind je het leuk om te volgen waar onze boot is? Klik dan op de onderstaande button en volg onze tracker.

Volg het team!

In mijn 4-uurs ritme komen

‘Ik ben ook heel benieuwd wat de oversteek met mij doet als persoon.’

Want hoe reageer ik lichamelijk en mentaal op ‘4 uur op, 4 uur af’ en zijn we allemaal nog een beetje gezellig als je moe, nat, koud of zeeziek bent en er midden in de nacht een kleiner zeil op moet vanwege een naderende storm? Gelukkig kregen wij al even een kans om dit gevoel te ervaren in een 24-uurs oefenronde op de Noordzee. Daar heb ik wel wat zware momenten beleefd toen ik 5 uur lang zeeziek was. ‘Dat gaat nog wat worden, 12 dagen dit.. weet ik het wel zeker?’ dacht ik toen. Maar na 6 uur trok de misselijkheid weg en kon ik beginnen met genieten. En dat deed ik, met volle teugen! Bovendien zouden we volgens Pieter-Jan na 3 dagen gewend moeten zijn aan het ritme van het oceaanzeilen en zelfs ‘helemaal zen’ worden. Nou, we gaan het meemaken, haha!

Voorbereiding zeilavontuur | column Bart Brouwer | KoffiePartners

Oefenen in een donker golfslagbad van de KNRM

Even proefdraaien..

Naast een oefenronde op de Noordzee, kregen wij ook een hele nuttige Off Shore Survival training. Een bijzondere ervaring waar ik veel van heb geleerd. Want nooit eerder heb ik in een aardedonker golfslagbad met stormwind en regen een reddingsvlot ondersteboven gekeerd, drenkelingen opgevist en aan een heli-harnas gehangen.

Daarnaast is ook de levensreddende ‘man over boord’ procedure grondig doorlopen. Belangrijkste les? Vooral rustig blijven en geen fouten maken.

Meer weten over deze ervaring?

Leven op de Atlantische Oceaan

Naast de spanning is er natuurlijk ook de ‘kick’ als alles goed gaat!

Sturen op een full carbon zeilracer van 65 foot die met 20-30 knopen over de golven raast gaat een indrukwekkend gevoel geven. Het idee van de wind in mijn (inmiddels grijze) haren, het zoute water dat over het dek spuit, het maanlicht op de oceaan en dolfijnen naast de boot maken voor mij de hele ervaring fantastisch en zonder twijfel alle moeite waard!

Bart Brouwer | algemeen directeur van KoffiePartners

‘Aan een chagrijnige vent heb je ook niks’

Spannend, ook voor het thuisfront.

Risico’s maken dit avontuur voor mijn gezin natuurlijk ook spannend. Gelukkig weten mijn vrouw en kinderen dat ze mij niet kunnen tegenhouden, want leven met de rem erop is nooit mijn ding geweest en ‘aan een chagrijnige vent heb je ook niks.’

Uiteraard doe ik voorzichtig en weet ik goed waar ik aan begin. Deze boot is al drie keer de wereld rond geweest en ik vaar met een groep ervaren professionals. Ik vertrouw er op dat wij 29 november weer heelhuids thuiskomen en een prachtige ervaring rijker zijn!

Benieuwd? Plan een afspraak met Bart!

Ervaringen stapelen

Dat maakt je een completer mens.

Daar geloof ik heilig in. Uit je comfort zone, nieuwe dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten en avonturen aangaan die je leven verrijken. Wat heb je daaraan? Veel! Natuurlijk geeft het lol en voldoening, maar het zorgt ook voor meer balans en succes. Zakelijk en privé. Ik ben daardoor succesvoller, maar ook relaxter en inspirerender voor mijn omgeving. Want als je mentaal sterk bent en je lijf gezond is, dan kan je heel veel. Alle ‘oneliners’ zijn waar; ‘Het leven is kort en gaat te snel.’ Dus leef en ga ervoor! Dat doe ik en ik probeer dat ook mee te geven aan mijn kinderen, vrienden en collega’s. Denk na, leef gezond en ‘just do it!’.

KoffiePartners

Zeilen op topsport boten heeft een 1 op 1 parallel met het bedrijfsleven.

Doelen stellen, lef hebben, goed voorbereiden, een topteam samenstellen, samenwerken, ontberingen en tegenslag trotseren, volhouden en succes vieren. Ivo doet dit fantastisch met zijn bedrijf, de Janssen de Jong Groep. Iets wat mij enorm inspireert met mijn bedrijf KoffiePartners. Ik denk dat gepassioneerd leiderschap, ambitie en initiatieven nemen leuk en belangrijk is. Een vibe die ik dagelijks terug voel in KoffiePartners en daar ben ik trots op!

Meer over KoffiePartners en watersport
Janssen de Jong VO65 Ocean Racer | KoffiePartners

Dank

Een unieke ervaring rijker!

Tot slot wil ik mijn vriend Ivo heel erg bedanken voor deze kans. Respect dat hij met dit initiatief zijn nek uitsteekt. En Pieter-Jan, Anita, Gideon, Ernst-Jan dank voor de organisatie.

Meer weten over dit avontuur?

Koffie kan een echte game-changer zijn bij het stimuleren van creativiteit op de werkvloer. In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees je mee?

Lees meer

We zijn blij om vandaag te delen dat wij het mooie Brabantse koffiebedrijf Coffee3 hebben overgenomen! In deze KoffiePraat lees je meer over deze samenwerking.

Lees meer

Iedereen heeft een mening over de koffie op je werk. Wij geven een aantal tips om jouw collega’s tevreden te houden over de koffie op het werk!

Lees meer