KoffiePraat

Datum: 19 januari 2022
Leestijd: 5 minuten

Bart over zijn vegan levensstijl | KoffiePartners

Column Bart Brouwer

Bart over zijn vegan levensstijl.

Ongeveer 7 jaar geleden koos onze directeur Bart Brouwer voor een plantaardig dieet. Sindsdien probeert hij zoveel mogelijk dierlijke producten te vermijden. In deze KoffiePraat blog vertelt hij over zijn visie op een vegan koffiecorner, zijn beweegredenen voor een plantaardig dieet en de merkbare impact van deze keuze.

Volg Bart op LinkedIn

Vegan latte oplossingen

In het bedrijfsleven

Door de toenemende populariteit denk ik dat steeds meer bedrijven uiteindelijk zullen kiezen voor een koffiemachine met een vegan compartiment. Onze leverancier Etna komt binnenkort bijvoorbeeld ook met zo’n koffiemachine. Hiermee kun je zowel koemelk als vegan melk aanbieden. Een keuze, waarvan ik denk dat je deze als bedrijf, ook aan je medewerkers moet bieden. Tevens geloof ik dat dit vanuit business oogpunt interessant kan zijn. Veel mensen laten nu immers een koemelk latte staan. Wanneer je beide kan aanbieden, kun je ook meer dranken variaties verstrekken. Tot slot zijn veel mensen door corona meer met hun gezondheid bezig. Een vegan dieet speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

Ontdek ons vegan koffieconcept
Vegan koffiebreak | KoffiePartners

Vegan op de werkvloer, waarom?

Geef het goede voorbeeld!

Zelf zou ik ondernemers, inkopers en facilitair managers graag willen meegeven dat het belangrijk is om een gezonde levensstijl te stimuleren. Laat zien dat je met de tijd meegaat. Geef ze een gezond alternatief en laat merken dat je nadenkt over de well-being van mensen en de planeet. Want dat is echt nodig!

Bekijk onze vegan koffiemachine
Vegan | KoffiePartners

Waarom koos ik zelf om vegan te worden?

‘Dankzij mijn dochter voel ik me beter dan ooit.’

Een keuze om je eetpatroon volledig te veranderen maak je niet zomaar. 8 jaar geleden inspireerde mijn dochter mij toch om deze keuze te maken. Veel studie en onderzoek gingen hieraan vooraf. Ze verdiepte zich in het menselijke lichaam en het verbeteren ervan, eetpatronen van over de hele wereld, plantaardig voedsel en diverse voedingsstoffen. Toen ik de feiten onder ogen zag, kon ik niet anders dan haar gelijk geven. Iets waar ik tot de dag van vandaag erg blij mee ben want dankzij mijn dochter voel ik me beter dan ooit.

Kies voor plantaardig eten | KoffiePartners

Samen voor vegan

Een gezond voedingspatroon

Voor mij bestaat een vegan dieet uit volledig plantbased eten en drinken. Dit doe ik overigens niet alleen. Mijn hele gezin probeert zoveel mogelijk vegan te eten. Mijn zonen ‘smokkelen’ nog wel eens. Maar geven toch wel toe, dat ze slanker zijn en beter in hun vel zitten wanneer ze plantaardig eten.

Meer weten over het dieet van Bart?
Fit door vegan | KoffiePartners

Het effect

Fit en vol energie

Mijn ervaring is dat je, wanneer je kiest voor een plantaardig dieet, je echt beter gaat voelen. Zelf merk ik het vooral aan mijn spijsvertering. Deze gaat veel sneller. Daarnaast heb ik ook veel meer energie en voel ik me fit. Eigenlijk is dat ook logisch, wanneer je erover nadenkt. Bijvoorbeeld na een avondje barbecueën met veel vlees. Vaak voel je je na afloop moe en opgeblazen. Met een plantaardig dieet heb je dat niet want ons lichaam verwerkt dit veel sneller dan vlees.

De uitdaging

Alles wat je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen

Een uitdaging aan een plantaardig dieet is er mijns inziens niet echt. Het voelt gewoon goed om te doen. Dus dan is het ook geen opgave. Sterker nog, ik voel me beter en blijer wanneer ik lekker ‘light’ en vega heb gegeten. Beter dan hoe ik me ooit heb gevoeld na het eten van een groot stuk vlees. Een van de grootste misverstanden over een veganistische levensstijl is voor mij dat het niet gezond zou zijn en dat je veel voedingsstoffen te kort komt. Terwijl je alles wat je nodig hebt uit een plantaardig dieet kan halen. Er zijn heel veel onderzoeken die dit onderbouwen. Daarnaast kun je online diverse video’s en documentaires kijken zoals: What the health’ op Netflix. Het is ook niet voor niets dat steeds meer topsporters besluiten vegan te worden. Mensen voelen zich écht beter.

Ontdek 'what the health'
Vegan pizza | KoffiePartners

De smaak

Zit tussen je oren!

Los van de gezondheidsvoordelen, smaakt plantaardig eten ook super lekker! Veel mensen denken dat vega recepten niet lekker zijn. Maar dat zit denk ik gewoon echt tussen je oren. Je moet een vegan recept ook niet 1 op 1 vergelijken met een dierlijk gerecht. Maar gewoon open staan voor nieuwe smaken. Thuis maakt mijn vrouw de lekkerste vega recepten. Zij verdiept zich er ook echt in. Zo eet ik regelmatig vega wraps, pizza’s, groentes met peulvruchten en linzen.

Bekijk vegan recepten

Vegan worden

Overweeg je zelf ook veganist te worden?

Dan zou ik je adviseren om langzaam te starten en niet van de een op de andere dag te switchen. Bouw het rustig op. De hele supermarkt ligt vol met vega producten. Kortom, genoeg om een keer uit te proberen. Je zult zien dat het echt heel lekker is en enorm bijdraagt aan jouw well-being.

Duurzaamheid | KoffiePartners

Voor de planeet

We hebben plantaardig voedsel nodig!

Los daarvan wil ik nog benadrukken dat het ook goed is voor onze planeet om plantaardig te eten. Op dit moment zijn we namelijk met elkaar echt de aarde aan het ‘leeg roven’. Het is niet mogelijk om de hele aarde te voeden met dierlijk voedsel. We hebben dus gewoon plantaardig voedsel nodig. Daarom kies ik er niet alleen voor mezelf voor om vegan te eten. Maar zeker ook voor de planeet.

Praat verder met Bart

3 zakelijke koffietrends

Geplaatst op 20-09-2023

Wat zijn drie belangrijke koffie trends op dit moment? In deze KoffiePraat lees je er alles over!

Lees meer

Koffie is meer dan alleen een drankje; het is een persoonlijke ervaring. In deze blog laten we je zien hoe je koffie kunt personaliseren op basis van smaakvoorkeuren van je medewerkers.

Lees meer

Koffie op het werk moet lekker zijn. Echter is elke organisatie anders en heeft daardoor ook andere behoeften op het gebied van koffie. Je ziet daarom steeds vaker dat je een koffiemachine modulair kunt opbouwen.

Lees meer