Nieuwe beker wetgeving | KoffiePartners

Nieuwe bekerwetgeving

Informatie en updates over de nieuwe bekerwetgeving per 1 januari 2024.

Per 1 januari 2024 zijn plastic bekers in Nederland niet meer toegestaan. Op dit moment bevatten alle kartonnen koffiebekers plastic. Daarom is de impact van deze maatregel erg groot. Voor jou als klant, maar ook voor ons als leverancier. Op deze pagina geven we je meer informatie over wat dit voor jou en je collega’s betekent en natuurlijk wat wij voor jullie kunnen betekenen. Ook zullen wij op deze pagina alle updates en ontwikkelingen met je delen. Houd deze pagina dus goed in de gaten zodat je op de hoogte blijft!

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2023

Nieuwe wetgeving

Hoe zit het precies?

 • Vanaf 1 juli 2023: mogen er geen wegwerp koffiebekers meer gratis worden aangeboden op to go locaties. Dit heeft voornamelijk invloed op bedrijven die actief zijn in de Horeca.
 • Vanaf 1 januari 2024: is het gebruik van plastic wegwerp koffiebekers voor consumptie ter plaatse niet meer toegestaan, tenzij deze tot 75% hoogwaardig kunnen worden gerecycled* in 2024 en voor minimaal 87% in 2027.

*Onder hoogwaardige recycling verstaat de overheid: een koffiebeker recyclen tot een voedselverpakking. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een beker die gerecycled kan worden tot voedselverpakking.

Neem contact met ons op!

Welke opties zijn er?

Mogelijkheden vanuit KoffiePartners

Hoewel er momenteel nog onduidelijkheid is in de markt over deze nieuwe wetgeving bestaan er drie opties die potentieel als oplossing kunnen dienen. Hieronder lichten wij deze opties aan je toe.

 1. Kartonnen bekers inzamelen en hoogwaardig recyclen
  Zoals het er nu naar uit ziet kunnen we ons recycleprogramma uitvoeren waardoor je de huidige koffiebekers kunt blijven gebruiken. Wij halen, tegen een vergoeding,  jullie ingezamelde bekers op om ze vervolgens te recyclen. Hierover is nog wel wat discussie in de verpakkingsbranche. Op Europees niveau kan hoogwaardige recycling namelijk niet zoals de Nederlandse overheid dit wil. De Nederlandse vereniging van groothandelaren in papier- en verpakkingsmaterialen heeft met haar petitie gevraagd of de Nederlandse definitie gelijk getrokken kan worden met de Europese definitie. Erik Haverkort (VVD-kamerlid) heeft tijdens het debat op 23 mei een motie ingediend. Tijdens dit debat is met een ruime meerderheid voor de motie gestemd (bron: DuurzaamOndernemen.nl). Dit sterke signaal dwingt de politiek om hier iets mee te doen, waardoor binnen de branche verwacht wordt dat het recycle voorstel uiteindelijk goedgekeurd zal worden. Meer lezen over het voorstel van de NVGP (Nederlandse vereniging van groothandelaren in papier- en verpakkingsmaterialen).
 2. Herbruikbare bekers
  Een ander alternatief waar wij momenteel de mogelijkheden van aan het onderzoeken zijn is deze herbruikbare kunststof beker. Hiervoor lopen gesprekken met leveranciers. Waarschijnlijk kunnen wij deze bekers begin Q1 van 2024 uitleveren.
 3. Porselein
  Indien de bovenstaande twee mogelijkheden niet geschikt zijn voor jouw bedrijf kunnen jullie er ook voor kiezen om porselein te gaan gebruiken. Hiervoor hebben wij verschillende mogelijkheden. Heb je hierin interesse? Neem dan direct contact met ons op.

 

Neem contact met ons op
Cento% Nobile espressobonen | KoffiePartners

Meer informatie?

Wij staan je graag te woord!

Wil  je meer weten over de nieuwe bekerwetgeving of meer informatie over een van de bovenstaande oplossingen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze medewerkers adviseren je graag!

Persoonlijk advies

3 zakelijke koffietrends

Geplaatst op 20-09-2023

Wat zijn drie belangrijke koffie trends op dit moment? In deze KoffiePraat lees je er alles over!

Lees meer

Koffie is meer dan alleen een drankje; het is een persoonlijke ervaring. In deze blog laten we je zien hoe je koffie kunt personaliseren op basis van smaakvoorkeuren van je medewerkers.

Lees meer

Koffie op het werk moet lekker zijn. Echter is elke organisatie anders en heeft daardoor ook andere behoeften op het gebied van koffie. Je ziet daarom steeds vaker dat je een koffiemachine modulair kunt opbouwen.

Lees meer