Nieuwe bekerwetgeving

Informatie en updates over de nieuwe bekerwetgeving per 1 januari 2024.

Per 1 januari 2024 zijn plastic bekers in Nederland niet meer toegestaan. Op dit moment bevatten alle kartonnen koffiebekers plastic. Daarom is de impact van deze maatregel erg groot. Voor jou als klant, maar ook voor ons als leverancier. Op deze pagina geven we je meer informatie over wat dit voor jou en je collega’s betekent en natuurlijk wat wij voor jullie kunnen betekenen. Ook zullen wij op deze pagina alle updates en ontwikkelingen met je delen. Houd deze pagina dus goed in de gaten zodat je op de hoogte blijft!

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2023

Nieuwe wetgeving

Hoe zit het precies?

  • Vanaf 1 juli 2023: mogen er geen wegwerp koffiebekers meer gratis worden aangeboden op to go locaties. Dit heeft voornamelijk invloed op bedrijven die actief zijn in de Horeca.
  • Vanaf 1 januari 2024: is het gebruik van plastic wegwerp koffiebekers voor consumptie ter plaatse niet meer toegestaan, tenzij deze tot 75% hoogwaardig kunnen worden gerecycled* in 2024 en voor minimaal 87% in 2027.

*Onder hoogwaardige recycling verstaat de overheid: een koffiebeker recyclen tot een voedselverpakking. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een beker die gerecycled kan worden tot voedselverpakking.

Neem contact met ons op!

Welke opties zijn er?

Mogelijkheden vanuit KoffiePartners

Hoewel er momenteel nog veel onduidelijkheid is in de markt over deze nieuwe wetgeving bestaan er drie opties die potentieel als oplossing kunnen dienen. Hieronder lichten wij deze opties aan je toe.

Inzamelen en hoogwaardig recyclen
Zoals het nu lijkt kunnen we een recycleprogramma ontwikkelen, waardoor je de huidige koffiebekers kunt blijven gebruiken. Jullie dienen de bekers dan wel apart in te zamelen. Wij komen deze dan tegen een vergoeding weer ophalen. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.

Mono bekers
Ook bestaat er een beker die voor 99,27% van karton is. In de rest van Europa wordt deze beker gezien als plasticvrij. De Nederlandse Overheid ziet deze beker helaas nog niet als volledig plasticvrij. Daarom wordt er momenteel hard gewerkt om deze beker goedgekeurd te krijgen. Zodra wij hier meer over weten zullen wij een update geven op deze pagina.

Porselein
Indien de bovenstaande twee mogelijkheden niet geschikt zijn voor jouw bedrijf kunnen jullie er ook voor kiezen om porselein te gaan gebruiken. Hiervoor hebben wij verschillende mogelijkheden. Heb je hierin interesse? Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact met ons op
Cento% Nobile espressobonen | KoffiePartners

Meer informatie?

Wij staan je graag te woord!

Wil  je meer weten over de nieuwe bekerwetgeving of meer informatie over een van de bovenstaande oplossingen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze medewerkers adviseren je graag!

Persoonlijk advies

Recept: Virgin Espresso Martini

Geplaatst op 15-03-2023

Tijd voor een nieuw koffierecept. Een alcoholvrije variant van de populaire cocktail Espresso Martini. Deze Virgin Esma heeft weinig ingrediënten en is eenvoudig te maken.

Lees meer

Op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder is het verplicht om statiegeld te heffen. Hoe merk je dit als KoffiePartners klant?

Lees meer

De producten van ons merk Coffee Fresh dragen een nieuw jasje en een nieuwe naam. In dit KoffiePraat artikel lichten we de wijzigingen toe.

Lees meer