KoffiePraat

Datum: 22 december 2021
Leestijd: 5 minuten

column Bart Brouwer | terug aan wal | KoffiePartners

Column Bart Brouwer

Over de oceaan oversteken in een zeilboot

Veel mensen zullen het hem niet na doen.. de Atlantische Oceaan oversteken in een zeilboot. Toch stapte onze directeur Bart Brouwer vol goede moed op de Janssen de Jong V065 Oceanracer om dit avontuur aan te gaan. In deze Bart column doet hij verslag over deze unieke levenservaring. Elke dag ervaren? Bezoek de website van Janssen de Jong. Hier vind je de dagelijkse reisupdates.

Lees de dagelijkse reisupdates
Janssen de Jong VO65 Ocean Racer | KoffiePartners

Nietig en indrukwekkend

Water, overal waar je kijkt!

Onwennig is het natuurlijk nog wel, om weer terug in Nederland te zijn nadat je 12,5 dag op de Atlantische Oceaan hebt geleefd. In deze Bart column vertel ik je er graag meer over. Waar ik vooral erg aan moest wennen, is de drukte aan wal. Op het water ervaar je de enorme impact van weer en wind, wolken, de zon, maanlicht en de weidsheid van de oceaan. Een nietig en indrukwekkend gevoel, wat je enorm aan het denken zet over de manier waarop wij leven. Daarnaast moest ik ook weer wennen aan ‘recht’ lopen. Op deze zeilboot sta je 24 uur per dag onder een hoek van 30 graden en beweegt het schip continu over de immense golven. Toen ik weer aan wal was, liep ik de eerste paar dagen ‘als een dronkenlap’ nog wat schuin voordat ik weer een beetje gewend was.

Bijpraten met Bart?
Column Bart Brouwer | leven op astronautenvoer | KoffiePartners

Astronautenvoer smaakt prima

Maar na ruim 12 dagen verlang je toch naar een appel of banaan (of een koud biertje)

Hoewel ik met volle teugen heb genoten van het avontuur, heb ik uiteraard ook genoeg gemist zoals mijn familie, vrienden en collega’s. Daarnaast is het ook écht afzien om basisvoorzieningen zoals: douchen, een bed, droge kleren en ‘normaal eten’ te moeten missen. Want hoewel mijn ‘aanmaak-nasi’ uit een zakje prima smaakte, is dat na 12,5 dag toch best wat eentonig en zou je wel een appel of banaan lusten. Gelukkig ben je hier op ingesteld en overleef je prima op vitaminepillen en muesli repen.

Benieuwd wat ik at?

Ervaring op de boot

Echt een bucketlist ding!

Uiteindelijk was de hele reis heel vet en gaaf om mee te maken; echt een bucketlist ding! Van hoge golven met harde wind, storm, onweer, bliksem en regen, tot windstilte met dolfijnen naast de boot. We hebben alles meegemaakt, maar het meest bijzondere was toch wel een walvis spotten. Wat veel indruk op mij heeft gemaakt is de weidsheid van de oceaan, die is écht indrukwekkend groot en zet je aan het denken over wat er allemaal op deze planeet gebeurt. Het is wel heel druk op het land en we zijn heel druk, vooral met elkaar.

Bart Brouwer aan het roer | zeilavontuur | KoffiePartners

Een adrenaline kick

De oceaan trotseren.

Het absolute hoogtepunt voor mij was om midden op de Atlantische Oceaan met enorme hoge golven en harde wind aan het roer te staan van deze carbon Volvo Ocean racer van 65 foot. Met snelheden tussen de 36 tot 54 km per uur (20-30 knopen) stuiter je van de golven af; en dat dag en nacht, soms met maanlicht, maar ook in inktzwarte nachten. Op die momenten, met al het zoute water dat overal om je heen en over de boot gutst, stroomt de adrenaline door je lijf.

Bekijk de video!

Gaat dit goed komen?

Dan wordt het toch wel even spannend.

Er waren ook mindere momenten. Toen we bijvoorbeeld midden op de oceaan 2 nachten in zwaar onweer hebben gevaren vroeg ik me wel even af: ‘Gaat dit goed komen?’. Want, als enige boot, met een mast van 33 meter hoog, dan wordt het toch wel erg spannend of de bliksem ons zou raken, zeker wanneer je je bedenkt dat er niemand in de buurt is om je te komen helpen mocht het mis gaan. Uiteindelijk is dat gelukkig goed gegaan en brengt dit je ook weer samen.

Janssen de Jong VO65 Ocean Racer | KoffiePartners

Leef je droom!

Uiteraard heeft deze reis ook gezorgd voor nieuwe inzichten. De kracht van een goed team, een positieve spirit en de drive om te gaan voor het maximaal haalbare geeft veel voldoening. Ook kom je op de oceaan nóg meer tot het besef dat een beetje afstand nemen heel goed is. Maak jezelf en elkaar niet helemaal gek en blijf vooral gezond nadenken, zeker in deze bizarre en onzekere tijden. Het is belangrijk om te genieten van de dingen die nog wél kunnen. Wil je ergens voor gaan? Just do it! Maak het waar en leef je droom.

Volg Bart op LinkedIn
Voorbereiding zeilavontuur | column Bart Brouwer | KoffiePartners

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk!

Uiteraard hebben ook wij ons goed voorbereid voordat we aan deze spannende reis begonnen, want je wilt risico’s verkleinen. Zo werkten we aan onze conditie in de sportschool, werden we gecoached door professionals en volgden we een training met survival technieken. Hierdoor wisten we alles over de equipment aan boord, over overleven in een reddingsvlot en hebben we de ‘man over board’ procedure uitgebreid geoefend. Gelukkig hebben we deze kennis niet in praktijk hoeven brengen, maar wel fijn om dat allemaal te leren en een keer mee te maken.

Meer lezen over de aanloop naar de reis?

Terugblik

Een spartaans avontuur!

Ik blik terug op deze reis als een prachtige ervaring. Het was een ‘once in a lifetime’ avontuur, waarvan ik erg heb genoten. Soms was het zwaar om binnenin, in een soort van bewegend klimrek, in je natte pak je eten te maken en in de slaapzak van je maatje te moeten kruipen. Wanneer je na vol gas de oceaan overvaren, fraaie zonsondergangen en mooie gesprekken met dit team, uiteindelijk na duizenden zeemijlen de overkant bereikt, dan ervaar je toch een emotioneel moment. Bijzonder om dit samen met deze groep professionele zeilers, zakenrelaties en vrienden te mogen doen. We zijn een hechte groep geworden! Ik ben Ivo van der Mark en Janssen de Jong dan ook enorm dankbaar voor deze unieke kans!

Meer weten over Janssen de Jong?
Team Janssen de Jong | KoffiePartners

What's next?

Natuurlijk blijf ik zelf ook dromen. Next op mijn bucketlist is ‘foiling zeilen op grotere zeilboten’. Op zeilboten tot 7 meter heb ik dat al gedaan, maar de grotere klasse is weer ‘next level’. ‘Foilen’ is de toekomst van zeilen. Dankzij de ‘vleugels’ onder de boot kunnen ze nog harder varen. Dus, er is vast ‘More to come’ voor mijn Bart column. Wij houden je op de hoogte.

Blijf op de hoogte!

Koffie kan een echte game-changer zijn bij het stimuleren van creativiteit op de werkvloer. In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees je mee?

Lees meer

We zijn blij om vandaag te delen dat wij het mooie Brabantse koffiebedrijf Coffee3 hebben overgenomen! In deze KoffiePraat lees je meer over deze samenwerking.

Lees meer

Iedereen heeft een mening over de koffie op je werk. Wij geven een aantal tips om jouw collega’s tevreden te houden over de koffie op het werk!

Lees meer