KoffiePraat

Datum: 15 september 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom smaakt Koffie bitter? | KoffiePartners

SOS, de koffie smaakt bitter!

Eerste hulp bij een te bittere koffie smaak.

In deze KoffiePraat blog geven wij eerste hulp bij een te bittere smaak van koffie. Wel zo fijn, wanneer u liever niet de opkikker van de maandagmorgen de hele dag door blijft proeven. Wilt u liever direct advies van één van onze koffie experts? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Neem direct contact op

Wat kunt u doen als uw koffie te bitter is?

U kunt verschillende dingen proberen om de te bittere smaak tegen te gaan. Denk hierbij aan:

  • Een andere bonen soort proberen. Bijvoorbeeld 100% Arabica koffiebonen.
  • Een andere branding kiezen. Bijvoorbeeld medium of licht.
  • Uw koffiemachine goed schoonmaken.
  • Een kortere bereidingstijd aanhouden.
  • Een grovere maalgraad kiezen.
  • Het water een paar graden kouder instellen.

Let op: Voor u aan de slag gaat is het belangrijk om eerst goed te begrijpen waarom koffie bitter smaakt. Hieronder lichten wij dit uitgebreid toe.

Waarom smaakt koffie bitter?

Om te begrijpen waarom koffie te bitter smaakt, is het allereerst belangrijk om te begrijpen waar de ‘bitters’ in de koffie vandaan komen en waarom bitter niet altijd negatief hoeft te zijn. Bitter is namelijk een smaak die we in iedere koffie proeven. Hoe bitter een koffie smaakt is afhankelijk van:

Wanneer smaakt koffie bitter? | KoffiePartners

1. Het type koffieboon

Een Robusta koffieboon smaakt bitterder dan een Arabica boon. Dit komt doordat een Robusta plant lager groeit. Hierdoor moet de plant zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit doet de plant door middel van cafeïne. Flink wat! Want de Robusta boon bevat twee keer zoveel cafeïne als de Arabica boon. Het gevolg? Een meer bittere koffieboon. De smaak van cafeïne is namelijk bitter.

Lees meer over espressobonen

Robusta

Desondanks smaakt koffie van een Robusta boon hierdoor niet minder. Vaak worden Robusta bonen gemixt met Arabica in een koffiemelange, hiermee bereidt u een heerlijke, pittige kop koffie. Robusta bonen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het bereiden van heerlijke latte variaties zoals cappuccino of latte macchiato’s.

Bestel een Robusta melange!
Koffie smaakt bitter | KoffiePartners

2. De brandingsmethode

Ook het brandingsproces heeft grote invloed op de smaak van de koffie. Om te begrijpen waarom, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt tijdens het brandingsproces. Koffiebonen bevatten bepaalde zuren, welke tijdens het branden worden afgebroken. Door dit proces komt er een bittere smaak vrij. Kortom, hoe langer bonen worden gebrand, hoe bitterder ze worden.

Zelf koffiebonen branden?

3. De hygiëne van uw koffiemachine

Koffie smaakt beter uit een schone koffiemachine. Wanneer u uw koffiemachine niet goed onderhoudt, kunnen oude koffieresten een vervelende, bittere smaak toevoegen aan verse koffie.

Lees meer over onderhoud

4. Bereidingswijze

Naast het kiezen van de juiste koffiebonen, is de manier waarop de bonen worden bereid minstens zo belangrijk als het gaat om hoe bitter de koffie smaakt. Factoren die hier invloed op hebben, zijn onder andere: de bereidingstijd, de maalgraad en de watertemperatuur. Onthoud echter wel dat de bereidingswijze een nauwe balans is van al deze factoren. Wanneer u een van deze factoren aanpast, heeft dit direct invloed op de de smaak.

Ontdek onze koffiemachines

Bereidingstijd
Hoe langer de gemalen koffie contact heeft met water, hoe meer bitters er in de koffie terecht komen. De ‘extractietijd’ is daarom erg belangrijk voor de smaak.

Maalgraad
Hier wordt het iets ingewikkelder. Wenst u een pittige kop koffie? Dan kunt u het beste kiezen voor een fijne maalgraad. Het kost het water dan namelijk langer om door de koffie ‘heen te stromen’. Hierdoor komen er meer smaken vrij. Andersom geldt dat bij een grove maalgraad, een kortere extractietijd plaatsvindt waardoor de koffie zachter van smaak is.

Watertemperatuur
Hoe heter het water, hoe efficiënter de smaken en aroma’s uit de koffie gehaald kunnen worden. Zorg er dus voor dat uw water precies de juiste temperatuur is. Voor espressobonen ligt dit gemiddeld tussen de 92-96 °C.

koffiemachine na corona | KoffiePartners

Liever persoonlijk koffie advies?

Wilt u advies over de koffiebonen die het beste aansluiten bij uw smaakvoorkeuren? Neem dan contact met ons op. Ons team van koffie experts adviseert u graag!

Ja, ik wil persoonlijk advies!

Koffie kan een echte game-changer zijn bij het stimuleren van creativiteit op de werkvloer. In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees je mee?

Lees meer

We zijn blij om vandaag te delen dat wij het mooie Brabantse koffiebedrijf Coffee3 hebben overgenomen! In deze KoffiePraat lees je meer over deze samenwerking.

Lees meer

Iedereen heeft een mening over de koffie op je werk. Wij geven een aantal tips om jouw collega’s tevreden te houden over de koffie op het werk!

Lees meer