
Koffie of thee
Is onze voorkeur genetisch bepaald?
Deze vraag over onze voorkeur in koffie of thee houdt de wetenschap al langer bezig. Eerdere onderzoeken hebben een mogelijk verband met leeftijd of geslacht aangehaald. Wetenschappers wilden nu nagaan of er zoiets bestaat als een genetische voorkeur voor koffie of thee. Behalve cafeïne onderzochten de wetenschappers daarom ook hoe verschillende mensen bitterheid ervaren.
“Als je niet gevoelig bent voor een bittere smaak, dan zal je eerder een theedrinker zijn”
Het onderzoek
De studie maakte onder meer gebruik van data uit de UK Biobank, een project waaraan duizenden Britten tussen 37 en 73 jaar deelnamen. Gedurende enkele jaren verzamelden wetenschappers zo veel mogelijk gegevens over hen. Ook moesten ze antwoorden op hoeveel kopjes van welke drank ze dagelijks consumeerden. Merkwaardig genoeg zijn het juist de mensen die het gevoeligst zijn voor de bittere smaak van koffie die de meeste koffie drinken. Dit duidt erop ‘dat koffiedrinkers een smaak of vermogen ontwikkelen om cafeïne te detecteren’, Marilyn Cornelis, hoogleraar preventieve geneeskunde en coauteur van de studie.

Bitter leren waarderen
Alhoewel mensen van nature niet van een bittere smaak houden, kunnen we bitter voedsel wel leren waarderen. Omdat koffiedrinkers in het algemeen de bittere smaak beter kunnen verdragen, zullen ze ook eerder de bittere smaak van andere voedingsmiddelen zoals groene groenten waarderen.

Conclusie
Wat beïnvloedt onze voorkeur?
Uit onderzoek blijkt dat genetica in iets hogere mate verantwoordelijk is voor onze perceptie van bitterheid dan bijvoorbeeld onze perceptie van zoetheid. Koffiedrinkers herkennen tevens de smaak van bitterheid beter dan thee drinkers. Bent u dus gevoelig voor een bittere smaak? Dan zal u waarschijnlijk ook goed koffie kunnen verdragen en hier wellicht de voorkeur aan geven boven thee.
Meer weten over koffie en thee?Koffiepraat
Goede koffie begint bij de boon
Geplaatst op 12-08-2025
Goede koffie begint bij goede bonen. Maar hoe herken je kwaliteit? In deze blog ontdek je waar je op moet letten, van branddatum tot boonsoort, zodat je op kantoor altijd koffie serveert die écht goed smaakt.
Zomerse koffies op kantoor
Geplaatst op 17-07-2025
Zin in iets anders dan warme koffie deze zomer? Probeer verrassende zomerse koffierecepten zoals iced latte of espresso-tonic en haal een frisse beleving naar jouw kantoor.
5 bewezen gezondheidsvoordelen van koffie
Geplaatst op 26-06-2025
Gezonde voeding, beweging, slaap… We weten allemaal wat helpt. Maar wist je dat koffie óók bijdraagt aan je gezondheid? Van focus tot hartgezondheid: we zetten de voordelen voor je op een rij.