Koffie of thee? | Onze voorkeur is genetisch bepaald | KoffiePartners

Koffie of thee

Is onze voorkeur genetisch bepaald?

Deze vraag over onze voorkeur in koffie of thee houdt de wetenschap al langer bezig. Eerdere onderzoeken hebben een mogelijk verband met leeftijd of geslacht aangehaald. Wetenschappers wilden nu nagaan of er zoiets bestaat als een genetische voorkeur voor koffie of thee. Behalve cafeïne onderzochten de wetenschappers daarom ook hoe verschillende mensen bitterheid ervaren.

“Als je niet gevoelig bent voor een bittere smaak, dan zal je eerder een theedrinker zijn”

Het onderzoek

De studie maakte onder meer gebruik van data uit de UK Biobank, een project waaraan duizenden Britten tussen 37 en 73 jaar deelnamen. Gedurende enkele jaren verzamelden wetenschappers zo veel mogelijk gegevens over hen. Ook moesten ze antwoorden op hoeveel kopjes van welke drank ze dagelijks consumeerden. Merkwaardig genoeg zijn het juist de mensen die het gevoeligst zijn voor de bittere smaak van koffie die de meeste koffie drinken. Dit duidt erop ‘dat koffiedrinkers een smaak of vermogen ontwikkelen om cafeïne te detecteren’, Marilyn Cornelis, hoogleraar preventieve geneeskunde en coauteur van de studie.

Genetische voorkeur | KoffiePraat | KoffiePartners

Bitter leren waarderen

Alhoewel mensen van nature niet van een bittere smaak houden, kunnen we bitter voedsel wel leren waarderen. Omdat koffiedrinkers in het algemeen de bittere smaak beter kunnen verdragen, zullen ze ook eerder de bittere smaak van andere voedingsmiddelen zoals groene groenten waarderen.

Genetische voorkeur | KoffiePraat | KoffiePartners

Conclusie

Wat beïnvloedt onze voorkeur?

Uit onderzoek blijkt dat genetica in iets hogere mate verantwoordelijk is voor onze perceptie van bitterheid dan bijvoorbeeld onze perceptie van zoetheid.  Koffiedrinkers herkennen tevens de smaak van bitterheid beter dan thee drinkers. Bent u dus gevoelig voor een bittere smaak? Dan zal u waarschijnlijk ook goed koffie kunnen verdragen en hier wellicht de voorkeur aan geven boven thee.

Meer weten over koffie en thee?

Er is een toenemende behoefte in de zakelijke markt naar andere koffieconsumpties. We willen meer variatie, smaak en beleving! In deze blog bespreken we de 3 meest populaire koffie consumptietrends van dit moment.

Lees meer

Als je een heerlijk kopje koffie op het werk wilt zonder al te veel gedoe, dan zijn WMF volautomatische koffiemachines een uitstekende optie.

Lees meer

Aan de slag met duurzaamheid? Gebruik deze handige tips om jouw bedrijf verder te verduurzamen op het gebied van koffie.

Lees meer