Koffie of thee
Is onze voorkeur genetisch bepaald?
Deze vraag over onze voorkeur in koffie of thee houdt de wetenschap al langer bezig. Eerdere onderzoeken hebben een mogelijk verband met leeftijd of geslacht aangehaald. Wetenschappers wilden nu nagaan of er zoiets bestaat als een genetische voorkeur voor koffie of thee. Behalve cafeïne onderzochten de wetenschappers daarom ook hoe verschillende mensen bitterheid ervaren.
“Als je niet gevoelig bent voor een bittere smaak, dan zal je eerder een theedrinker zijn”
Het onderzoek
De studie maakte onder meer gebruik van data uit de UK Biobank, een project waaraan duizenden Britten tussen 37 en 73 jaar deelnamen. Gedurende enkele jaren verzamelden wetenschappers zo veel mogelijk gegevens over hen. Ook moesten ze antwoorden op hoeveel kopjes van welke drank ze dagelijks consumeerden. Merkwaardig genoeg zijn het juist de mensen die het gevoeligst zijn voor de bittere smaak van koffie die de meeste koffie drinken. Dit duidt erop ‘dat koffiedrinkers een smaak of vermogen ontwikkelen om cafeïne te detecteren’, Marilyn Cornelis, hoogleraar preventieve geneeskunde en coauteur van de studie.
Bitter leren waarderen
Alhoewel mensen van nature niet van een bittere smaak houden, kunnen we bitter voedsel wel leren waarderen. Omdat koffiedrinkers in het algemeen de bittere smaak beter kunnen verdragen, zullen ze ook eerder de bittere smaak van andere voedingsmiddelen zoals groene groenten waarderen.
Conclusie
Wat beïnvloedt onze voorkeur?
Uit onderzoek blijkt dat genetica in iets hogere mate verantwoordelijk is voor onze perceptie van bitterheid dan bijvoorbeeld onze perceptie van zoetheid. Koffiedrinkers herkennen tevens de smaak van bitterheid beter dan thee drinkers. Bent u dus gevoelig voor een bittere smaak? Dan zal u waarschijnlijk ook goed koffie kunnen verdragen en hier wellicht de voorkeur aan geven boven thee.
Meer weten over koffie en thee?Koffiepraat
Recept: Virgin Coffee Caipirinha
Geplaatst op 11-09-2024
Waan jezelf in Brazilië met deze Virgin Coffee Caipirinha. Hoe je deze koffie mocktail maakt vertellen we je in deze KoffiePraat!
De koffiemarkt in beweging
Geplaatst op 03-07-2024
Uitdagingen zoals extreme weersomstandigheden zetten de koffiemarkt onder druk. De productie is fors lager, waardoor de prijs van ruwe koffie stijgt. Wat dit betekent voor de koffie bij jou op het werk lees je in deze KoffiePraat.
Recept Citrus Cold Brew
Geplaatst op 19-06-2024
Nu de zomer is begonnen is het tijd om je koffieroutine op te frissen met een seizoensgebonden twist. Laat de warme dranken achter je en omarm de verrassende smaak van de Citrus Cold Brew.