Koffieboer op plantage | Wanneer zijn koffiebonen Fairtrade | KoffiePartners

Fairtrade koffiebonen

Hoe zit dat?

Een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Want wanneer komen koffiebonen in aanmerking voor de ‘Fairtrade’ certificering? In deze blog geven wij antwoord. Wilt u direct meer weten over Fairtrade koffie of liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met één van onze koffie experts. Zij adviseren u graag!

Direct advies!

Waar staat Fairtrade voor?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging die boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden helpt om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de uitbetaling aan de koffieboerencoöperaties.  Dit in de vorm van:

  • Fairtrade minimumprijs: Deze fungeert als vangnet. Als de wereldmarktprijs onder de minimumprijs duikt dan is deze prijs van kracht. Deze minimumprijs (garantieprijs) is gebaseerd op de kosten van duurzame productie en tot stand gekomen na overleg met de verschillende schakels in de keten.
  • Fairtrade premie: Dit betreft een vaste, niet-onderhandelbare premie. Voor koffie is deze $ 0,20 per pond, waarvan 25% geïnvesteerd dient te worden in productiviteit en kwaliteit. De coöperaties ontvangen van hun afnemers, een ontwikkelingspremie (Fairtrade premie) bovenop de prijs die zij betalen voor hun koffiebonen. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. De premie gaat bijvoorbeeld naar onderwijs, kwaliteit, productiviteit, infrastructuur en gezondheidszorg.

Wanneer is koffie 'Fairtrade'?

De voorwaarden van Fairtrade koffiebonen.

Fairtrade is een van de bekendste keurmerken in Nederland. Om als bedrijf in aanmerking te komen voor het gebruik van dit keurmerk moet dit bedrijf kunnen aantonen dat producten onder Fairtrade voorwaarden zijn ingekocht. Dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijke audit organisatie. Fairtrade kent strenge standaarden op sociaal en milieugebied. Zij staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties.  Wanneer het product van een bedrijf aan al deze voorwaarden voldoet komt het in aanmerking voor het Fairtrade keurmerk.

Wanneer zijn koffiebonen Fairtrade | KoffiePartners

Hoe duurzaam is Fairtrade?

Fairtrade stelt strenge eisen aan duurzaamheid.

Fairtrade stelt dus strenge eisen aan duurzaamheid. Want ook de boeren en de coöperatie zelf moeten kunnen aantonen dat zij zich aan de Fairtrade voorwaarden houden. Dit begint bij milieuvriendelijke teelt zonder gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Maar ook moeten boeren zich inspannen om schade aan unieke ecosystemen te voorkomen, bijvoorbeeld door bufferzones aan te leggen tussen de akkers en natuur.

Onze Fairtrade koffiebonen

Een greep uit ons assortiment!

Cento% Oro | KoffiePartners
Cento Nero | KoffiePartners
Coffee Fresh espressobonen Fairtrade | KoffiePartners
Fairtrade boerin | KoffiePartners

Waarom Fairtrade kopen?

5 redenen waarom!

Benieuwd waarom Fairtrade koffie een goed idee is? In onze blog ‘Waarom Fairtrade koffie op het werk?’ geven wij 5 concrete redenen om vandaag nog over te stappen op Fairtrade gecertificeerde producten op de werkvloer. Ontdek het nu!

Lees de blog

Er is een toenemende behoefte in de zakelijke markt naar andere koffieconsumpties. We willen meer variatie, smaak en beleving! In deze blog bespreken we de 3 meest populaire koffie consumptietrends van dit moment.

Lees meer

Als je een heerlijk kopje koffie op het werk wilt zonder al te veel gedoe, dan zijn WMF volautomatische koffiemachines een uitstekende optie.

Lees meer

Aan de slag met duurzaamheid? Gebruik deze handige tips om jouw bedrijf verder te verduurzamen op het gebied van koffie.

Lees meer