KoffiePraat

Datum: 13 oktober
Leestijd: 3 minuten

Cafeïne in koffie | KoffiePartners

Welke koffiesoort bevat de meeste cafeïne?

Ontdek alles over cafeïne (in koffie).

Toe aan een energieboost? Voor veel mensen is koffie het antwoord. Maar in welke koffie zit eigenlijk de hoogste hoeveelheid cafeïne? In deze blog geven wij antwoord op deze veel gestelde vraag. Liever direct een koffie expert spreken?

Ja, ik wil direct advies!

In welke koffiesoort zit de meeste cafeïne?

Koffiesoort Hoeveelheid Mg cafeïne per consumptie
Filterkoffie 125 ml 85
Espresso 50 ml 65
Instant koffie 125 ml 60
Thee (zwart/groen) 125 ml 30
Decaf koffie 125 ml 3

Wat is cafeïne?

En wat doet het met ons?

Cafeïne is een werkingsstof die van nature voorkomt in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee en chocolade. Daarnaast bevatten ook energiedrankjes zoals cola cafeïne. Wat gebeurt er wanneer u cafeïne drinkt? Bij een kleine hoeveelheid van 1 tot 2 koppen koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Het nemen van te veel cafeïne kan weer minder positieve effecten hebben, zoals rusteloosheid of slaapproblemen. Daarom is er ook cafeinevrije koffie. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Hoe uw lichaam op cafeïne reageert is daarnaast ook genetisch bepaald. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan onze blog: koffie of thee? Onze voorkeur zit in onze genen!

Lees de blog
Welke koffiesoort bevat de meeste cafeïne? | KoffiePartners

Waarom bevat koffie cafeïne?

De natuurlijke functie van cafeïne.

Koffiebonen bevinden zich in de vrucht van de koffieplant. Deze plant gebruikt cafeïne om zich te beschermen tegen ongedierte en ziektes. De exacte hoeveelheid verschilt echter per koffiesoort. Zo bevat de Robusta koffieboon bijvoorbeeld veel meer cafeïne dan de Arabica boon. Dit komt doordat de Robusta plant lager groeit. Hierdoor dient de plant zich beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Meer weten?

Weetje

De stimulerende werking van koffie en dus cafeïne werd voor het eerst in Ethiopië ontdekt. Herders merkten dat hun geiten erg actief werden wanneer ze van de koffieplant aten.

Meer weten over cafeïne in koffie?

Onze koffie experts vertellen u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek. Liever langskomen? Maak dan een afspraak in onze showroom in Zwijndrecht. Onze medewerkers staan u graag te woord!

Maak een afspraak!

3 zakelijke koffietrends

Geplaatst op 20-09-2023

Wat zijn drie belangrijke koffie trends op dit moment? In deze KoffiePraat lees je er alles over!

Lees meer

Koffie is meer dan alleen een drankje; het is een persoonlijke ervaring. In deze blog laten we je zien hoe je koffie kunt personaliseren op basis van smaakvoorkeuren van je medewerkers.

Lees meer

Koffie op het werk moet lekker zijn. Echter is elke organisatie anders en heeft daardoor ook andere behoeften op het gebied van koffie. Je ziet daarom steeds vaker dat je een koffiemachine modulair kunt opbouwen.

Lees meer