KoffiePraat

Datum: 13 oktober
Leestijd: 3 minuten

Cafeïne in koffie | KoffiePartners

Welke koffiesoort bevat de meeste cafeïne?

Ontdek alles over cafeïne (in koffie).

Toe aan een energieboost? Voor veel mensen is koffie het antwoord. Maar in welke koffie zit eigenlijk de hoogste hoeveelheid cafeïne? In deze blog geven wij antwoord op deze veel gestelde vraag. Liever direct een koffie expert spreken?

Ja, ik wil direct advies!

In welke koffiesoort zit de meeste cafeïne?

Koffiesoort (zetmethode)
Hoeveelheid Mg cafeïne per consumptie
Filterkoffie 125 ml 85
Instant koffie 125 ml 60
Bonenkoffie 50 ml 65
Decaf koffie 125 ml 3

Wat is cafeïne?

En wat doet het met ons?

Cafeïne is een werkingsstof die van nature voorkomt in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee en chocolade. Daarnaast bevatten ook energiedrankjes zoals cola cafeïne. Wat gebeurt er wanneer u cafeïne drinkt? Bij een kleine hoeveelheid van 1 tot 2 koppen koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Het nemen van te veel cafeïne kan weer minder positieve effecten hebben, zoals rusteloosheid of slaapproblemen. Daarom is er ook cafeinevrije koffie. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Hoe uw lichaam op cafeïne reageert is daarnaast ook genetisch bepaald. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan onze blog: koffie of thee? Onze voorkeur zit in onze genen!

Lees de blog

In welke consumptie variatie zit het meeste cafeine?

Consumptie variatie Hoeveelheid Mg cafeïne per consumptie
Zwarte (bonen) koffie 125 ml 65
Espresso 30 ml 40
Cappuccino 150 ml 35 – 40
Latte macchiato 300 ml 35 – 40
Thee (zwarte/groen) 125 ml 30
Welke koffiesoort bevat de meeste cafeïne? | KoffiePartners

Waarom bevat koffie cafeïne?

De natuurlijke functie van cafeïne.

Koffiebonen bevinden zich in de vrucht van de koffieplant. Deze plant gebruikt cafeïne om zich te beschermen tegen ongedierte en ziektes. De exacte hoeveelheid verschilt echter per koffiesoort. Zo bevat de Robusta koffieboon bijvoorbeeld veel meer cafeïne dan de Arabica boon. Dit komt doordat de Robusta plant lager groeit. Hierdoor dient de plant zich beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Meer weten?

Weetje

De stimulerende werking van koffie en dus cafeïne werd voor het eerst in Ethiopië ontdekt. Herders merkten dat hun geiten erg actief werden wanneer ze van de koffieplant aten.

Meer weten over cafeïne in koffie?

Onze koffie experts vertellen u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek. Liever langskomen? Maak dan een afspraak in onze showroom in Zwijndrecht. Onze medewerkers staan u graag te woord!

Maak een afspraak!

Koffie kan een echte game-changer zijn bij het stimuleren van creativiteit op de werkvloer. In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees je mee?

Lees meer

We zijn blij om vandaag te delen dat wij het mooie Brabantse koffiebedrijf Coffee3 hebben overgenomen! In deze KoffiePraat lees je meer over deze samenwerking.

Lees meer

Iedereen heeft een mening over de koffie op je werk. Wij geven een aantal tips om jouw collega’s tevreden te houden over de koffie op het werk!

Lees meer