KoffiePraat Blog
Datum: 19 februari
Leestijd: 3 minuten
Welke koffie voor cappuccino?
Drie smaakadviezen van onze barista voor de lekkerste cappuccino’s!
Cappuccino’s bestaan voor twee-derde uit melk en worden gemaakt met espresso als basis. Welke soort u het lekkerst vindt, is afhankelijk van uw voorkeur in smaakintensiteit van melk en koffie. Hieronder lichten we dit verder toe. Liever een persoonlijk advies? Onze koffie experts adviseren u graag.
Vraag het onze barista!
Smaakvoorkeur 1: Romig & zacht
Indien u van romige, zachte cappuccino’s houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro. Zakelijk en particulier te bestellen via onze webshop.
Bestel Cento% Oro nu!
Smaakvoorkeur 2: Pittiger maar zacht
Mag uw cappuccino wel iets pittiger, maar niet te sterk? Probeer dan eens Arabica bonen met een medium tot donkere branding. Bijvoorbeeld Cento% Nero. Zakelijk en particulier te bestellen via onze webshop.
Bestel Cento% Nero nu!
Smaakvoorkeur 3: Pittig & uitgesproken
Bent u een echte espressodrinker en geeft u de voorkeur aan een intensere smaak? Kies dan voor een Robusta koffie met een medium tot donkere branding. Bijvoorbeeld Coffee Fresh Regular. Zakelijk en particulier te bestellen via onze webshop.
Bestel in onze webshopWaardoor wordt smaak beïnvloed?
1. Koffiesoort
Koffiebonen kunnen worden verdeeld in twee hoofdsoorten: Arabica en Robusta. Beide soorten hebben een eigen unieke smaak. Een Arabica koffieboon is meer fruitig en complex. De smaak van Robusta koffieboon is daarentegen juist sterker en meer uitgesproken.
Type koffiebonen
-
Arabica
De koffiebonen van de Arabica plant zijn van nature wat rijker aan olie en smaakstoffen. Hierdoor hebben ze een zachtere aromatische smaak. De Arabica koffieplant wordt het meest verbouwd in de wereld (70 tot 80% v.d. totale wereldproductie) en kan alleen op hoogte groeien, waardoor de moeilijkheidsgraad voor de productie wat hoger ligt.
-
Robusta
Over het algemeen geldt dat een Robusta boon pittiger is van smaak dan een Arabica boon. Dit komt doordat Robusta planten in lager gelegen gebieden rondom de evenaar groeien. In deze lage gebieden heeft de Robusta plant een stevige weerstand nodig om te kunnen overleven, waardoor hij veel meer cafeïne aanmaakt en hierdoor een sterkere smaak heeft.
2. Kwaliteit
Misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van de smaak van goede koffie is de kwaliteit van de koffiebonen. Want de soort koffiebonen (Arabica of Robusta) zegt namelijk niets over de kwaliteit. Wij adviseren daarom om bij het selecteren van uw koffie op de volgende kwaliteitskenmerken te letten: herkomst, soort, productiemethode, branding, verpakkingswijze en certificering.

Tip van onze barista!
Wij raden aan om uw koffie altijd goed te bewaren op een koele, donkere en droge plaats. Bijvoorbeeld in een bus of blik welke niet veel groter is dan de verpakking én luchtdicht kan worden afgesloten.
Lees 5 tips voor lekkere koffie op het werk
3. Branding
Ook de brandingswijze van de koffiebonen heeft grote invloed op de smaak van de koffie. Want hoe donkerder gebrand, hoe meer bitters de koffieboon krijgt en hoe intenser uw koffie smaakt. Een lichte branding zorgt daarentegen juist weer voor een mildere smaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruittonen, die de koffie een frisse afdronk geven.

Meer weten?
Wilt u meer weten over welke koffie voor cappuccino geschikt is? Neem dan vandaag nog contact met ons op en kom proeven in ons Coffee Experience Center. Onze koffie experts adviseren u graag!
Maak een afspraak in onze showroom!Koffiepraat
AI en koffie
Geplaatst op 30-04-2025
Kunstmatige intelligentie, slimme data, algoritmes… De kans is groot dat je het dagelijks tegenkomt in je werk. Maar hoe zit het met de koffiemachine op kantoor? Wordt die ook slimmer? En kunnen we straks cappuccino bestellen bij een AI-barista? Wij volgen de technologische ontwikklingen op de voet. Wat zien we nu al zien, en wat we denken te kunnen verwachten, delen we graag met je.
Dé oplossing op de nieuwe bekerwetgeving
Geplaatst op 09-04-2025
De wetgeving rondom koffiebekers verandert, en we merken dat dit bij veel bedrijven vragen oproept. Wat mag nog wel? Wat niet meer? En hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie voldoet aan de regels zonder ingewikkelde aanpassingen?
Recept Espresso Tonic met ijs
Geplaatst op 26-03-2025
Omarm de lente met de Espresso Tonic, het ideale drankje voor warme kantoordagen. Hoe je dit verfrissende drankje maakt, vertellen we je in deze KoffiePraat!